Her blogger jeg hver gang jeg har hatt faget Automasjon... Nesten hver gang i hvert fall

fredag 24. august 2012

nettverk og ferdig med første uka

Første uka som elev i 3AUA
Jeg tenkte jeg skulle oppdatere bloggen litt(iblant ihvertfall). Så i dag var siste dag i første uka på skolen etter sommerferien. Og det har vært en grei uke, hovedsaklig så har den vel handlet om litt læreplan mål, litt introduksjon i mekaniske fag, og sist men ikke minst så har det vært en del om nettverk.
Så i går hadde vi vikar som hadde litt om nettverk med oss i teori, og i dag så har det vært nettverk i praksis. Så vi fikk noen oppgaver til denne praktiske øvelsen, og satte i gang. Og der sitter vi, først med en nettverks kabel. Så en nettverks kabel til, og en switch. Og til slutt så sitter vi med også en ruter, og bordet fult av nettverkskabler, og vi har til slutt satt opp et nettverk, og det har flere andre også. Så ble det jo til at det selvsagt ble en del nettverk med en del litt tvilsom og noen morsom navn. Og nettverket som jeg og Anders satte opp var gjennom et par forskjellige navn, som "tor_med_hammeren", og favoritten "AutomatikereneRundtDetRundeBord", som er veldig beskrivende. Vi sitter nemlig tre stykker rundt et rundt bord(i dag var det fire siden vi var i grupper på to og to). Og rundt bordet vårt så sitter jeg(selvsagt), Anders og Eivind.
Så det har egentlig vært en morsom og lærerik dag i dag. Jeg har aldri satt opp et nettverk før, så jeg var helt blank da vi startet. Og gjennom prosessen så lærte jeg mye om hvordan man gjorde det, og noen andre ting også på veien.
Dette er vel første og siste gangen vi får mulighet til å holde på med slikt som dette på skolen, siden det ellers ikke er løv å sette opp egene nettverk innenfor skolens område. Så vi måtte jo benytte kjangsen til å lage et par morsomme trådløse nettverk da.
Ellers en fin uke, og trives godt.

More as it happens!

torsdag 3. mai 2012

Filmen er ferdig

Jeg må bare beklage at jeg ikke har blogget mye den siste tiden, men det har å gjøre med at det er veldig mye annet å gjøre i forbindelse med andre fag vi har. Og det har blant annet gått en del tid med til engelskprosjektet jeg er med på.

Men siden jeg nå blogger litt i dag, så kan jeg meddele at jeg har fullført filmen av transportbåndet i dag, og her er den:
Ellers så er det ikke så mye annet å si om i dag.

I går så var vi på roadshowet til Miltronic og fikk vite en del om produkter og tjenester som de tilbyr. Jeg fikk også med med en Miltronic T-skjorte og frisbee. Jeg smakte også på et av sukker tøyene som de hadde, men jeg fant fort ut at det kunne jeg latt være, for jeg syntes det var altfor søtt.

I morgen så skal vi å se på NM i ungdoms bedrift, og det blir vel litt interessant, men mer om det kommer vel i morgen da.

More as it happens!
Og husk å se filmen (gjerne hele filmen).

Benjamin B

onsdag 18. april 2012

Rapport

I dag har jeg laget rapport for øvelsen der vi skal optimalisere reguleringen. det er for det meste det jeg har gjort i dag, så det er ikke så mye annet interessant(hvis det kan regnes som interessant) å skrive om.

tirsdag 17. april 2012

Fredag 13. april, mandag 16. april og tirsdag 17. april

På fredag fortsatte vi med nivåmodellen, og utførte optimalisering ved hjelp av Ziegler og Nichols' metoden.
På mandag og tirsdag har vi fortsatt med optimalisering av nivåmodellen, som vi begynte på forrige uke etter påske ferien. På mandag var det ikke en veldig produktiv dag, så det var ikke mye jeg fikk gjort på mandag, utenom å stille inn parametrene helt manuelt ved å bruke de kunnskapene jeg har om parametrene P, I og D.
På tirsdag så utførte vi en optimalisering av reguleringen ved å bruke regulatorens Auto tune funksjon, det fungerte fint, men jeg syntes at den manuelle optimaliseringen min virket litt bedre når det kom til hvor raskt den stabiliserte seg. Jeg har også begynt på minirapporten i dag, og regner med å bli ferdig med den i morgen.

tirsdag 27. mars 2012

Programmering av PLS

I dag har vi øvd oss på å programmere PLS. Denne gangen har vi laget program for båndet på veggen, så vi har fått øvd oss i å programmere i XG 5000.

Oppgaven var at vi skulle programmere i sekvens, slik at båndene skulle starte i en bestemt rekkefølge. Vi startet først med å finne ut av hva som skulle skje, finne ut av hvilke innganger og utganger som gikk til hvilke ting, og å lage et sekvensdiagram.
Programmeringen gikk stort sett greit, men unntak av at XG 5000 ikke er spesielt glad i at det er brukt like utganger flere steder, selv om jeg ønsket det. Så jeg måtte endre litt på måten jeg programmerte, til en måte som ble godtatt av XG 5000. Og det var også noen småfeil jeg hadde laget i programmet, men det var raskt å fikse på.
Etter at jeg hadde fått til det som var oppgaven, la jeg også til noen detaljer som gjorde at det også ble sortert mellom store og små bokser.

Mot slutten av dagen holdt vi på å justerte litt på frekvensomformerne slik at de to nederste båndene gikk veldig fort, og etterpå veldig sakte.

mandag 26. mars 2012

Stasjonsoppgaver - Hydraulikk og brettspill

I dag har vi fått utdelt en ny oppgave, og vi skal også holde Anders med selskap siden Tor Martin er borte. Så det er jeg, Espen og Anders som skal ta fatt på den nye oppgaven som dreier seg om hydraulikk.
Jack ar også funnet ut at vi skal ha klasseturnering i et brettspill som heter "Robo rally", siden dette til dels er relevant til faget automasjon i og med at vi får trening i å planlegge og se hendelser som skjer uten at de faktisk har skjedd enda. Noe som vi også må planlegge når vi programmerer PLS, og spesielt når vi holder på med sekvensprogrammering.
Det er faktisk et eget flytskjema for dette spillet siden det går veldig mye i sekvens.
Flytskjema for "Robo rally"

fredag 23. mars 2012

Mer kalibrering- denne gangen temperatur


I dag har jeg kalibrert temperatursensor, eller egentlig måleomformeren. Også i dag har jeg til dels samarbeidet med Eivind når jeg jorde dette. Vi er ikke på samme gruppe, men vi er på samme oppgave.
Det første jeg fant ut var at temperaturkalibratoren og regulatoren ikke var enige i det hele tatt, dette var ikke vanskelig å se. Det som skjedde var at når kalibratoren viste 80 grader celsius, så viste regulatoren omtrent 100 grader celsius. Det viste seg også at måleomformeren viste dette, og regulatoren får 4 - 20 mA signal fra måleomformeren. Siden det var så stor forskjell, måtte vi finne ut om det var noe feil med temperatur-kalibratoren, eller om måleomformeren var veldig feil kalibrert.
For å gjøre dette så kokte jeg og Espen opp litt vann, fordi vann koker ved mer eller mindre 100 grader celsius ved normalt lufttrykk, så ville det vise oss om måleomformeren var problemet, og når vi målte temperaturen på det kokende vannet, mente måleomformeren at det var 130 grader C, og ikke 100 grader C. Så det viste seg at det tydeligvis var måleomformeren som var problemet.
Kokende vann
Temperaturkalibrator
for å løse problemet prøvde jeg å endre på typen temperatursensor som måleomformeren var stilt inn for å bruke. Jeg prøvde litt forskjellig, inntil jeg fant ut hvilken sensor jeg trodde det var. Da jeg hadde endret innstilling viste måleomformeren 107 grader celsius. Dette var nærmere, så det var nok riktig innstilling.
Etter at jeg hadde fått til dette samarbeidet jeg med Eivind for å kalibrere den, og fylle ut skjemaer.
Siden det ikke var noen snø ute, så vi ikke fik laget noe isvann, så utførte vi en topunktskalibrering mellom 50 grader C og 100 grader C. Og etter dette fylte vi ut skjemaet for å se eventuelle avvik.

Og som ellers denne uken, så har vi spilt en del kort.

More as it happens!

onsdag 21. mars 2012

Mer kalibrering

I dag har jeg og Espen hold på med mer trykk-kalibrering, og jeg har jobbet litt sammen med Eivind selv om vi ikke er på gruppe. Grunnen til det er at gruppa som Eivind er på også har fått oppgaven i kalibrering, så vi var sånn sett på samme oppgaven. Sammen så fant vi ut av noen nye funksjoner på trykk-kalibratoren, for i tillegg til å kunnet måle trykk kan den også gi og måle signal i form av strøm og spenning. Dette gjorde at vi ikke trengte et separat måleinstrument for å måle strømsignalet fra sensoren, vi koblet den rett og slett til trykk-kalibratoren og ordnet med muligheten til å se signalet på kalibratorens display. Så på kalibratoren kunne vi både se trykket og signalet.
mA signal og mbar trykk
Sammen med Eivind har vi også fylt ut et skjema der man skal fylle inn forventede signalet og det faktiske signalet sensoren gir ut.

More as it happens!

tirsdag 20. mars 2012

Kalibrering

I dag har jeg og Espen begynt på det praktiske i den nye oppgaven.
Vi har begynt med å kalibrere en trykksensor. Dette viste seg å være litt mer vrient enn forventet, grunnene var blant annet at jeg hadde problemer med å finne ut hvordan man skulle kalibrere sensoren, det viste seg til slutt at jeg bare måtte kalibrere ut signalet, og ikke bry meg om det som stod på displayet til sensoren. Det gjorde man ved å velge hva som skulle være nullpunktet(zero), noe som for oss skulle være 0 bar. Etter at man har satt hva som skal være nullpunktet, så skulle man sette verdien for "span". Problemet var at jeg måtte holde på lenge før jeg faktisk skjønte hvordan man satte disse verdiene, jeg prøvde å holde knappen inne, holde begge knappene inne og så trykke på den jeg ville justere, og mere til, og jeg syns det var vanskelig å finne det i databladet til sensoren. Den metoden jeg trodde virket var å holde begge knappene inne, og så trykke på den verdien jeg ville sette, jeg syntes det virket, men ikke alltid, og det var vanskelig å forstå hvordan man gjorde det. Men mot slutten av dagen fant jeg plutselig ved en tilfeldighet ut at måten man gjorde det på var å dobbelttrykke på knappen for den verdien man ville sette. Og dette gjorde ting mye enklere.
Oppsettet
I tillegg til til å kalibrere i dag, har jeg og flere andre tatt fra hverandre, og sett inni noen forskjellige ting som Jack skulle kaste. Vi brøt for eksempel garantien(meget destruktivt åpnet opp, og med det samme ødelegge garanti-klistremerket) til et par to-hånds-releer, inni de var det flere releer, der to av dem var sånn passelig store.
Jeg har også hjulpet Espen med å oppdater designet på bloggen hans ved å lage et bilde han kan bruke der overskriften skal være. Du kan se det ferdige resultatet på bloggen hans her.
Bildet som jeg laget for Espen

More as it happens!

mandag 19. mars 2012

Rapportskriving og kalibrering

I dag har jeg skrevet rapporten for bilpressa og levert den. Vi har også fått en ny oppgave vi skal gjøre, denne er om kalibrering. Oppgaven går ut på at vi skal kalibrere en temperaturgiver og en trykk sensor.

onsdag 14. mars 2012

Stansemaskin og sekvensprogrammering

TIRSDAG 13. MARS


Har holdt på med en modell som skal simulere en stansemaskin. Det vi har drevet med i dag er å lage program til modellen for at vi skal øve os på å programmere sekvens.



mandag 12. mars 2012

Stasjonsoppgaver - Dag 4

Kommer kanskje...

Stasjonsoppgaver - Dag 3

FRADAG 9. MARS 2012

Jeg har jobbet videre med å koble, ser faktisk ut til at jeg har fått koblet ferdig i dag, det mangler bare tilførsels-kabel, men det er raskt å ordne på mandag.
Tar med noen bilder fra i dag



More as it happens!

Andre deltagere:
Espen

tirsdag 6. mars 2012

Stasjonsoppgaver - Dag 2

I dag har jeg fortsatt med å koble i kontrollskapte til miniatyr-bil-pressa, synes det ble ganske bra til slutt ved å bruke "snurreslange" rundt ledningene slik at de holdt seg samlet. Det jeg har koblet er brytere å lamper, så i morgen regner jeg med at jeg blir ferdig med å koble det som skal være inne i skapet. Imens i dag har Espen vært ute på verkstedet sammen med Jack og Rudi der de har kuttet, og sveist lit på det mekaniske. Og Espen har også malt en ny sponplate som vi skal montere alt på.
 

More as it happens!

Andre deltagere:
Espen

mandag 5. mars 2012

Stasjonsoppgaver - Dag 1

I dag har vi begynt på noen mindre prosjekter der vi jobber i små grupper på to, og vi skal innom flere stasjonsoppgaver den neste tiden. Jeg har kommet på gruppe med Espen, og vi skal jobbe med miniatyr-bil-pressa, i dag har vi kommet et stykke, jeg har blant annet gjort ferdig første versjon av tegningene, og Espen har gjort en del mekanisk, demontert og knust noen drikkebokser. Vi har også fått gjort en del på styrepanelet. Vi har satt inn trykknapper, lampeholdere, nødstopp. Og boret et par hull til å feste DIN-skinner, og en knapp på siden for at for at en må bruke begge hendene for å aktivere noe, så man ikke kan ha hånda inni pressa(siden det ville gjøre ganske vondt).

Et par bilder av det vi har gjort i dag.




Andre deltagere:
Espen

Avslutting av prosjekter

FREDAG 24. FEBRUAR 2012


Har gjort oss ferdig med det meste, tatt bilder og film til rapporten, og ryddet etter oss.
Bilde av båndet
Vi har også hatt pølsefest og spist kake i dag.
Og så var det ferie og vi var ferdige med prosjektet.

Andre deltagere på gruppa:
Fredrik
Rudi

Mere pneumatikk og rør

ONSDAG 22. FEBRUAR 2012


I dag har vi hatt en ny lærer, som vi etter planen skal ha hver onsdag, selv så likte jeg han, og er ganske fornøyd med at vi fikk jobbe mer med prosjektene også.
I dag har jeg jobbet med røret mellom båndene, og i dag fikk vi det i gang.

Andre deltagere:
Fredrik
Rudi

tirsdag 21. februar 2012

Programmering, rør, og mer pneumatikk

I dag har jeg programmert, fått stoppesylinderen involvert i programmet, og lagt til en funksjon til HMIen som kan gjøre noen ting litt enklere. Jeg har også hjulpet Emil med røret, og da han hjalp til med pneumatikken til sylinderen som beveger på røret, var han til god hjelp, var tydeligvis motivert, og vi fikk gjort veldig mye på to timer.

På starten av dagen programmerte jeg PLS og HMI til å også omfatte den nye sylinderen som vi koblet til i går, slik at vi kan vi kan bestemme hvor ofte objekter skal komme inn på båndet for å sorteres. Dette er veldig nyttig når vi sorterer etter form, siden det må være litt mellomrom mellom objektene slik at formsensoren kan gi riktig informasjon til PLSen om hva som kommer. Og i og med at sylinderen skal hindre objekter i å passere i løpet av et gitt tidsrom etter at noe har fått passere, tenkte jeg at det faktisk kunne være greit å kunne justere dette tidsrommet på en enkel måte, og slippe å laste opp et nytt program til PLSen hver gang man skulle endre på det, tenkte jeg at det hadde vært fint om man kunne endre det på HMI-displayet istedenfor. Så jeg la til denne muligheten, og det fungert fint, man kan justere tidsrommet mellom 1 sekund til 9 sekunder fra displayet. Så om det skal komme forbi noe hvert femte sekund, setter man tiden på displayet til 5 sekunder, og det endrer på variabelen som setter tiden på en timer i PLS-programmet. Så man slipper å laste opp et program hver gang man vil endre på timeren.
Her kan man velge hvor ofte noe skal passere stoppesylinderen
De to siste timene har jeg jobbet sammen med Emil for å ordne med pneumatikken til sylinderen som senker og løfter røret mellom de to transportbåndene. Emil var veldig effektiv, og vi fikk montert opp en boks med ventiler, rekkeklemmer, og tilkobling til sylinderen, samt en gjennomføring i luft-skapet der vi skal hente luft til den nye boksen med ventilene. Vi fikk også lagt opp en kabel mellom den nye boksen og koblingsskapet.
Gjennomføring i luft-skapet
Jack hadde egentlig planer om at vi skulle bruke en mindre boks enn det vi brukte, men jeg mente at den boksen vill blitt for liten, så Jack hentet en større boks med gjennomsiktig lokk, og det viste seg at det så bra ut med gjennomsiktig lokk da vi hadde fått ting på plass, og jeg tror ikke vi hadde fått plass nok i en mindre boks.
I morgen må vi legge opp lufttilførsel til den nye boksen, og koble det elektriske til ventilene slik at vi kan bruke røret.

More as it happens!

Andre deltagere:
Fredrik
Rudi

mandag 20. februar 2012

Sensor og pnaumatikk

I dag har vi ordnet med sensoren og pneumatikken til stoppesylinderen.

Sensoren som vi ikke fikk til å virke helt som vi ønsket på fredag, har jeg og Fredrik byttet i dag. Sensoren som vi har byttet til nå, var faktisk sensoren som Frederik satte opp sammen med Rudi, før jeg fant ut at jeg ville plassere den et annet sted, som er nevnt i tidligere blogger. Jeg fikk selvsagt en liten kommentar fra Frederik, siden jeg har holdt på å rotet, styret og flyttet på denne sensoren flere ganger av ulike grunner (dette kan du lese om i tidligere blogger).
Så nå har vi en sensor som virker, og jeg og Rudi har også holdt på med pneumatikk mens Fredrik har programmert. Rudi fikk ansvar for å montere de "nye" ventilene, og jeg lagde hull i luft-skapet, dro ny kabel, koblet det elektriske, og det pneumatiske etter at de "nye" ventilene var på plass i skapet. Og forresten, Rudi måtte montere ventilene to ganger, siden jeg eller han hadde gjort en feil. Enten hadde jeg vist han feil da jeg viste han hvordan jeg ville han skulle plassere dem, eller så hadde han gjort en feil da han skulle montere dem. Jeg er ikke sikker på hvem som gjorde feil, og derfor skal jeg ikke beskylde Rudi for noe for nå... bortsett fra det at han kuttet bitene av gjenge-stangen en anelse for korte, slik at det en av mutterne plutselig falt av mens jeg arbeidet med ventilene. Så Rudi måtte sage en ny bit, slik at man fikk mutteren ordentlig på.
Pneumatisk kobling i luft-skapet.
Eller som jeg selv sa: "Det ser ut som et fuglerede".
Da jeg koblet til luften, var det noe som ikke stemte viste det seg. For uansett om jeg koblet om på luftslangene, var det en av sylindrene som stod ute, og begge sylindrene som sorterer ut gjenstander, var veldig svake selv om trykket var over 6 bar, så jeg kunne dytte og dra på dem uten at det var noe tungt i det hele tatt. Det viste seg at måten ventilene var koblet på inne i skapet, ikke var lik måten de var koblet før. Så litt endring på koblingene på yttersiden av luft-skapet, og så var det ordnet. Men når jeg skulle teste dem med PLSen, var det noe mer som ikke stemte, det viste seg at tilkoblingen til spolen på den ene ventilen, ikke var koblet likt som de to andre. Dette var på grunn av at koblingen ved spolen var koblet fra før da de ble satt inn, så jeg regnet med at alle tre var koblet likt, men det var de altså ikke. Dette var raskt å løse ved å skru av tilkoblingen ved spolen, og koble om på den. Jeg fant også ut at jeg måtte koble om på luftslangene til den ene sylinderen.
Etter dette virket ting som de skulle.
Luft-skapet T.V. og koblingsskapet T.H.


Røret
More as it happens!

Andre deltagere:

Sortering etter form og sensor

FREDAG 17. FEBRUAR 2012


Kaoset i koblingsskapet. Eller... hvilket kaos, det ser ganske greit ut.
I dag fikk jeg båndet til å sortere etter form, og jeg og Fredrik koblet opp en sensor mens Rudi programmerte.
I dag har jeg ordnett med programmet til PLSen slik at båndet kan sortere etter form. Jeg har brukt en litt annen metode enn det Thomas brukte i hans program.
Jeg bruker fortsatt FIFO-registre, samme formsensor og PLS. Men valg av uttak er slik at du velger hvilket uttak en form skal ut ved, istedenfor å velge hvilken form som skal ut ved et uttak, man kan dermed også sortere ut fler ting på samme sted. man velger om formen skal ut ved uttak 1, 2 eller 3.
HMI der man velger uttak
Jeg har også gjort det slik at når kameraet kjenner igjen noe, legges det kun inn i det første FIFO-registeret. Så når et objekt(en form) aktiverer sensoren ved uttak 1, hentes en verdi fra FIFO-register 1. Hvis formen skal sorteres ut ved uttak 1, sorteres den ut, og verdien som ble hentet ut, blir ikke brukt til noe mer. Men hvis formen ikke skal sorteres ut ved uttak 1, flyttes den videre til FIFO-register 2, slik at verdien kan brukes ved uttak 2 når objektet kommer dit. Når objektet aktiverer sensoren ved uttak 2, hentes verien ut av FIFO-register 2. Hvis formen skal sorteres ut ved uttak 2, sorteres den ut, og verdien som ble hentet ut, blir ikke brukt til noe mer. Skal den ikke sorteres ut ved uttak 2, går den videre til enden av båndet og faller av der, og verdien som ble hentet ut blir ikke brukt til noe mer.
Luftskap T.V. og koblingsskap T.H.
Jeg og Fredrik har satt inn et par nye rekkeklemmer, boret hull i koblingsskapet og satt inn kabelgjennomføring. Fra tidligere på dagen, før Fredrik kom og hjalp meg, hadde jeg allerede koblet i styretavla, så det eneste Fredrik trengte å hjelpe meg med var å lage hull, sette inn noen rekkeklemmer og koble i koblingsskapet.
Vi testet også om ting virket, men det viste seg at ting ikke var som de skulle(i hvert fall ikke slik vi ønsket de). Det var spenning til sensoren, det var lys i den, og om du så på sensoren, så det ut til at ting virket. Men PLSen var vist ikke helt fornøyd, for den merket vist ikke noen forskjell. Det viste seg at vi hadde koblett riktig, for grunnen til at PLSen ikke merket noe, var at sensoren hadde noen ulogiske logiske spenningsnivåer (synonym for "andre logiske spenningsnivåer enn forventet og ønsket"). Logisk høy var som forventet 24V. Men logisk lav, var jeg litt skeptisk, siden det tydeligvis var 17V. Derfor ville PLSen alltid oppfatte det som logisk høy, noe vi ikke ønsket. Og slik sluttet dagen.

More as itt happens!

Andre deltagere:
Fredrik
Rudi

tirsdag 14. februar 2012

Transportbånd - Enda mer programmering

I dag har jeg programmert enda mer, og det er stort sett det jeg har gjort de tre timene vi har hatt automasjon i dag.
Jeg har ordnet slik at man kan starte båndet i revers også nå, siden transportbånd på vegg også skal utvide til å sende bokser over på båndet vårt som står på gulvet. Det viste seg at når båndet gikk baklengs ble det litt problemer med timingen til sylindrene, så jeg måtte ordne det slik at det var et lengre delay når båndet gikk bakover enn når det går forover. Jeg har også ordnet det slik at båndet må være i gang for at noen av sylindrene skal aktiveres.
HMI displayet slik det ser ut nå
Jeg har også begynt å ordne på programmet slik at vi kan bruke formsensoren(kameraet) til å sortere med.
Så jeg regner med at jeg skal få båndet til å sortere ved hjelp av formsensoren i løpet av fredagen.

More as it happens!

Andre deltagere:
Fredrik
Rudi

mandag 13. februar 2012

Asfalt fabrikk

FREDAG 10.FEBRUAR 2012


På fredag var vi på en asfalt fabrikk, der fikk vi sett mye automasjon, litt sand og grus, og hjelmer påvirket av jordas gravitasjon.
På vei opp
På vei opp her også
Regulatorer som regulerer temperaturen på forskjellige steder
Nærmere bilde av en av de to dørene

PLSen som styrer anlegget, måleomformere,
kontaktorer, releer og diverse annet.
Jeg tror dette er nødstopp-releer, er ikke helt sikker, men
tror det er det det er.
Frekvensomformere.
Noen passelig store noen.





Transportbånd - Mer programmering

I dag har jeg programmert mer, lagt til noen fler funksjoner, og ordnet slik at man får opp statusen til båndet, nødstoppen og motorvernet på HMI displayet. Displayet viser nå om båndet er stoppet, holder på å starte, eller er i gang.

Vi må også få koblet opp den nye sensoren og sylinderen ettervert, siden det faktisk er oppgaven vår å utvide anlegget til å kunnet stoppe bokser og flasker, og slippe dem forbi i et tempo som formsensoren aksepterer.

Mot slutten av dagen begynte jeg også å skulle legge til en funksjon i programmet som gjør at båndet kan gå bakover også, men fikk ikke gjort meg ferdig med den, så jeg ordner det i morgen.

More as it happens!

Andre deltagere:
Fredrik
Rudi

fredag 3. februar 2012

Transportbånd - Sensor

I dag har jeg montert sensoren som skal være rett etter sylinderen som skal stoppe boksene slik at de ikke kommer for ofte, for da får formsensoren problemer med å detektere objektene.
Egentlig var sensoren satt opp fra før, det jeg gjorde i dag var å koble sensoren. Jeg har enda ikke koblet sensoren i noe skap, men det kommer etterhvert. Foreløpig har jeg koblet sensorene sammen slik at vi slipper å bruke to kabler.
Før jeg koblet sensoren, syntes jeg det var greit å vite hva som var avsender og mottager. Sensoren består av en sender som avgir et infrarød stråling(lys med en bølgelengde som er lengre enn det lyset vi kan se, men kameraer "se" det), og en mottager. For å finne ut hva som var hva, koblet jeg opp 24V for så å bruke mobilkameraet for å se om det var noe lys. For den det var lys i, ville da være avsenderen, og den andre mottageren.
Slik ser infrarødt lys ut når man ser det på et kamera.
Firkanten i midten med en prikk i midten og en strek
fra kanten og inn til prikken er den infrarøde lys dioden.
Bilde som viser linsen, lys dioden og deler av avsenderen til sensoren
Mens jeg koblet sensorene holdt Fredrik på med programmene, han lastet opp programmet til PLSen og berørings-skjermen, og fikk mer eller mindre de samme problemene som jeg hadde på onsdag. PLSen og HMIen ville ikke kommunisere fordi de hadde forskjellig Baud Rate, det som i globalvariabellista Thomas sitt program skulle være ventilen for C1, var faktisk ventilen for C2, og omvendt. Så når sensorene ved C2 ble aktivert, slo C1 ut.
Og det som verre var, når sensorene for C1 var aktivert, slo C2 ut, aktiverte sensorene ved den og så slo C1 ut. Så Når Sensorene ved C1 var aktivert gikk først C2 ut, og så gikk C1 ut, C1 gikk selvsagt ut, men ikke av den grunnen den skulle.
Man det var raskt å fikse, så da virket ting som de skulle... trodde vi da.
Men nei da, det gjorde de ikke enda, for når C2 gikk ut, ville den ikke gå inn igjen, det var fordi den satte sensoren som skulle aktivere den selv når den var ute, så det ble en mer eller mindre elektrisk/mekanisk holdekontakt som ikke ville slå seg av.
Så Fredrik måtte fikse på programmet sitt, bruke litt Puls og Timer Off, lastet opp programmet. Og plutselig ville sylindrene bare være ute, de ville absolutt ikke inn. Fredrik fant ut at han hadde gjort en tabbe i programmet som gjorde at utgangene til ventilene som styrte sylindrene, alltid ville være på.
En kjapp endring, så virket det som ting virket sånn noenlunde. Men da vi skulle prøve det ut, ville ikke ting gå helt som planlagt.
Iblant hendte det faktisk att sylinderen dyttet de boksene som skulle sorteres ut videre på båndet, og dyttet dem ikke av båndet. Ja, og da måtte jeg le som du hører på slutten av filmen.
Vi prøvde også å "stressteste" programmet til Frederik, og vi lage et veldig rot på gulvet ved og under båndet. Og det var en masse som ble ikke ble sortert ut der det skulle, og noe ble sortert ut feil eller ikke sortert ut i de hele tatt. Det var en del som gikk utfor enden på båndet med andre ord. Og flere ting veltet også underveis.
Mot slutten av tredje time så begynte jeg å arbeide litt med tegningene for å utvide anlegget.
Rudi har stort sett holdt på med å lodde lyd-kabler og litt PLS-programmering i dag slik jeg har sett.
Fjerde timen gikk med til å rydde klasserommet siden vi skal bytte klasserom med el-energi neste uke. Vi skal ha en uke med el-energi, mens el-energi skal ha en uke med auto og programmere PLSer slik jeg forstod.
Så fint som vi ryddet klasserommet regner jeg med at det er når vi kommer tilbake etter en uke, altså at el-energi får rydde opp etter seg.
Og så har noen av oss i 2AUA ryddet kantina i dag. Eivind ville så gjerne ha før og etter bilder, så her er de.
Før
Etter
Når vi skulle ha gym i dag var forresten det første som slo oss når vi kom inn i garderoben at det var en veldig løs taklampe der, den hadde tydeligvis falt ned og hang nå bare etter ledningene.

Kobling med sukkerbit, det viste seg at
det var litt synlig kobber også
Henger etter ledninge

More as it happens!

Andre deltagere: