Her blogger jeg hver gang jeg har hatt faget Automasjon... Nesten hver gang i hvert fall

onsdag 30. november 2011

Prosessmodell på tralle - Dag 7

Prosessmodell sett forfra
Prosessmodell sett bakfra
I dag har jeg:

  • Jobbet litt med teoretiske oppgaver til reguleringsteknikk
  • Holdt på med tegninger
  • Rotet rundt med temperaturregulatorer
  • Begynt på rekkeklemmetabell
  • Og noen andre ting
Før midttimen
Dagen startet med at jeg jobbet litt med teoretiske oppgaver i reguleringsteknikk, men jeg måtte gi meg da Narve kom bort til meg og fortalte at læreren sa vi ikke kunne bruke den regulatoren som vi hadde funnet, fordi den ikke kunne brukes sammen med termo-elementet vi hadde. Dermed måtte jeg bruke lang tid på å finne en regulator som vi kunne bruke sammen med et Pt100-element, jeg fant en, endret på tegningene og regnet med at ting var i orden, men det var de ikke. For plutselig var Narve der igjen, for det viste seg at læreren hadde sagt at den regulatoren jeg hadde funnet, ikke hadde noen analog utgang, og det trengte vi. Dermed endte det med at læreren kom med en ny regulator som støttet flere forskjellige temperatursensorer og hadde analog utgang, jeg endret på tegningen igjen, og så var alle fornøyd(regner jeg med).

Midttimen
Midttimen i dag var som vanlig lang og kjedelig og jeg endte opp med å sitte å spille kabal en times tid.
Faktisk så fikk jeg også en kabal der det ikke var mulig å gjøre noen som helst trekk fra starten av, da er det jo ikke annet å gjøre enn å legge en ny kabal.

Etter midttimen
Etter midttimen så fortsatte Narve og Tor Martin med arbeidet på med anlegget igjen, Tor Martin fant ut at han ikke likte å koble motorkabelen til frekvensomformeren fordi det var vanskelig å jobbe med skjermingen på kabelen, og han måtte få hjelp av Narve som egentlig holdt på med å koblet i regulator-skapet. Tor Martins mening om å koble en skjermet motor-kabel til en frekvensomformer finner du på blogg-innlegget hans her. Imens fant jeg ut at jeg skulle begynne på rekkeklemtetabellene for anlegget, det var det siste jeg gjorde i dag, og jeg kom et stykke før dagen var over.

More as it happens!

Andre deltagere:
Narve
Tor Martin

tirsdag 29. november 2011

Prosessmodell på tralle - Dag 6

Prosessmodell sett forfra
Prosessmodell sett bakfra
I dag har jeg holdt en del på med tegninger på starten av dagen mens Narve og Tor Martin koblet, det jeg har gjort er at jeg har tegnet inn kablene mellom skapene og boksene.
Ellers har jeg koblet ferdig boksen med PLSen. Jeg har også koblet litt i hoved-skapet, og mens jeg har koblet så har Narve og Tor Martin jobbet med oppgaver i reguleringsteknikk.
Så nå er det stort sett skapet med regulatorene igjen å koble, det tenkte jeg at jeg skulle la Tor Martin få jobbe med i morgen.

More as it happens!

Andre deltakere:

mandag 28. november 2011

Prosessmodell på tralle - Dag 5

Prosessmodell sett forfra
Prosessmodell sett bakfra
I dag har jeg også jobbet en del med tegninger, jeg har også hjulpet Tor Martin og Narve litt med det praktiske arbeidet i dag med trekking og kobling av kabler, og arbeid på rør-anlegget.

More as it happens!

Andre deltagere:

onsdag 23. november 2011

Prosessmodell på tralle - Dag 3

Prosessmodell sett forfra
Prosessmodell sett bakfra


Dagen i dag:
  • Tegninger
  • Tegninger
  • Mere tegninger
Dette er hva jeg har gjort i dag, med noen små avvik nå og da.
Narve har gjort det han har gjort, og Tor Martin har vært syk og har ikke vært på skolen i dag.
I dag har jeg gjort meg foreløpig ferdig med tegninger, så nå gleder jeg meg til å begynne å jobbe mere praktisk. Jeg tror nok vi må organisere oss litt på fredag hvis alle tre møter opp(noe som jeg håper skjer), for hvis alle skal jobbe på modellen samtidig, vil det bli trangt.

More as it happens!

Andre deltagere:
Narve

tirsdag 22. november 2011

Prosessmodell på tralle - Dag 2

Prosessmodell sett bakfra
Prosessmodell sett forfra
I dag har vi jeg stort sett holdt på med å tegne. Sløyfeskjema, styrestrøm, hovedstrøm og mere.
Tor Martin har vært syk i dag, så han har ikke kunnet yte det han kan ellers, håper han blir frisk snart. Og hvis han er borte i morgen så vet jeg at det er fordi han er syk, så jeg klandrer han ikke for noe annet.
Narve og Tor Martin har jobbet med å koble opp komponenter i anlegget, de har holt litt på med rørsystemet og arrangement av komponentene i skapet styreskapene, selv om det har vært litt fram og tilbake med meninger og dermed også tegninger av arrangementet i skapene, så det har vært endret på tegningene noen ganger i dag. Men vi ble til slutt noenlunde enige om et arrangement.
Generelt sett så har vi(egentlig bare Narve og Tor Martin) begynt å bygge opp anlegget igjen i dag, etter at det meste har blitt fjernet i går. Selv har jeg nesten bare laget tegninger i dag.
Arbeid med Loopskjema for sløyfe 01
Bildet over er av Loopskjemaet for sløyfe 01 som er nivåreguleringen.
Arrangementstegning
Bildet over er av arrangementstegningen så langt.

Så i dag har jeg omtrent bare sitte foran PCen og laget tegninger så de andre kunne begynne å jobbe på anlegget.

More as it happens!

Andre deltagere i prosjektet:

mandag 21. november 2011

Prosessmodell på tralle - Dag 1

Prosessmodell sett forfra
Prosessmodell sett fra baksiden
Prosessmodell sett nedenfra
Da var vi i gang med PTF prosjektene, jeg er på gruppe med Tor Martin og Narve. Vi jobber på et anlegg som har nivåregulering og temperaturregulering, det er tre bilder av anlegget over teksten. Dagen har stort sett gått med til å planlegge anlegget, og å demontere rør-anlegget fordi vi ikke skal utføre det på samme måte som det var utført fra før. Vi har også fordelt og planlagt arbeidsoppgaver, jeg har for eksempel begynt på tegninger, har tegnet teknisk flytskjema i dag, og hjulpet til med å demontere rørsystemet.
Teknisk flytskjema

Fredag 18/11-2011 - Entrepenørskap

I dag har vi lært om entrepenørskap.
Mulig logo - Laget av Tor Martin og Benjamin

torsdag 17. november 2011

XG5000 og Gruppepolicy


I automasjonstimen i dag har hele klassen installert XG5000, selv om det selvsagt tok hele timen, og mange måtte opp til IT.
Bildet viser grunnen
Gruppepolicy
Så når alle hadde installert og kunne åpne programmet, var timen ganske over. Rakk så vidt å vise hvordan man adresserer utganger og innganger, og hvordan man henter de inn i ladder programmet.

onsdag 16. november 2011

Kakelys og teorioppgaver

Sluttresultat
Kakelys med 60 lysdioder og en PLS
Kobling
24V PSU, PLS og en del ledninger
I dag har jeg fullført programmet til LED-kakelysene, programmet har fire moduser og av.
Deler av programmet til kakelysene
Programmert i XG5000
Av: alle lysene er av hele tiden.
Modus 1: alle lysene er på hele tiden.
Modus 2: alle lysene blinker, et sekund på og et sekund av (0,5 Hz).
Modus 3: halvparten av lysene er på og den andre halvparten er av et sekund, den andre halvparten er på et sekund mens de andre er av.
Modus 4: lysene blinker tilsynelatende tilfeldig.

En bytter mellom modusene ved å trykke på knappen, hver gang en trykker starter neste modus.

Vi har også gjort oppgaver til reguleringsteknikk i dag, det er ikke mye interessant å si om det, så jeg mener det holder med denne settningen, bare for å nevne det.

Mandag 14/11 - Tirsdag 15/11

PI-regulering
I dag har vi lært om Proposjonal- og Integralfunksjoner i reguleringsteknikk. Det ser vanskerlig ut, men når en først forstår det, er det ikke så vanskerlig.
Vi har også holdt på med praktiske øvelser i forbindele med reguleringsteknikk, vi har bruk noen regulatorer som vi har simulet inngangssignalet på, for å se hvordan utgangssignalet vil være eller endre seg.

Ellers så har jeg jobbet med reguleringsmodeller, og LED kakebelysning styrt med en PLS. En av lærerene på elektro Røyken VGS fyller 60 år, så det er 60 lysdioder som skal styres av en PLS.
PLSen som skal brukes er en annen enn den jeg har brukt før, så jeg må lære meg å bruke programmerings-programmet til den. Slik som jeg har sett så ligner det ganske på GX IEC Developer, det er bare en litt annen måte å bruke FunksjonsBlokker på.

fredag 11. november 2011

11.11.2011 kl. 11:11:11

11.11.2011 kl. 11:11:11
2AUA Røyken VGS

100 år til neste gang!

Vi feiret med pølsefest, pølsene var ferdige 11 minutter over 11 (kl. 11:11).

mandag 7. november 2011

Bokstavflytter og programmering

I dag har jeg jobbet videre med bokstavflytteren, gjot egenvurdering på blir.no, og hjulpet Eivind med hans program til klosseflytteren og hjulpet flere andre i klassen med pnaumatikk, elektropnaumatikk og sekvensprogrammering.
Jeg har også begynt å øve litt til prøven i morgen, jeg må nok øve en del mer hjemme fordi jeg har lite iteresse for å øve for øyeblikke, kansje jeg leser litt på bussen hjem hvis jeg orker.
Jeg har også filmet bokstavflytteren i dag (filmet den på fredag også, men ble ganske mislykket da trukket sank og modellen gikk saktere og saktere), og jeg har redigert filmen for å bruke på bloggen.

Fredag 4.11.2011


I dag har jeg jobbet videre med bokstavflytteren sammen med Eivind. Mesteparten av dagen har gått med til å hjulpet Eivind med å feilsøke programmet hans, da modellen stadig stoppet midt i sekvensen. Ellers så har jeg jobbet videre med programmet mit og hjelpt andre i klassen.

tirsdag 1. november 2011

Kombinerte modeller og bokstasvflytter

Kombinerte FESTO modeller

I dag har vi kombinert de to FESTO-modellene.

Klosseflytteren er koblet og programert av klassekameraten min Eivind, du kan se bloggen hans her.
Jeg har også begynt på en annen modell, en noe større modell, bokstavflytteren. Bokstavflytteren bruker pnaumatiske sylindere til å flytte på klossene, noen steder brukes de også til å holde klasene mens det dyttes klosser inn eller bort under en eller felere andre klosser.
Bokstavflytteren

Bogstavflytteren flytter rundt på klossene med bokstaver, flytter de rundt. Jeg ville prøve meg på bokstavflytteren for å øve meg litt på sekvensstyring med ladder, det er ikke vanskerlig når en først forstår det, men jeg synes det er greit å øve seg litt på sekvensprogrammering. Før en programmerer så må en lage et sekvensdiagram som viser hva som skal skje i hvilket stepp, og hva som må ha hendt før programmet fortsetter til neste stepp, dette sekvensdiagramet laget jeg i Excel, det gjør det lettere å levere digitalt, og enklere å endre på.
Sekvensdiagram i Excel

Når jeg har gjort ferdig sekvensdiagrammet (som jeg har gjort), så kan jeg begyne på programmet. Jeg har kommet ganske langt i programmet og er nesten ferdig, det ser komplisert ut, men det er faktisk ikke så komplisert.
Deler av PLS-programmet til bokstavflytteren

Regner med at jeg er ferdig til fredagen, og at jeg får det oppe å gå i løpet av kort tid.
Noen flere bilder fra forskjellige vinkler.
Bokstavflytteren sett bakfra
Solenoid ventiler som styrer de pnaumatiske sylindrene
PLSen og kobling i styrepanel